🎁 2 puzzle vásárlása esetén ingyenes szállítás 🎁 3 puzzle rendelésekor +10% kedvezmény 🎁
🎁 2 puzzle vásárlása esetén ingyenes szállítás 🎁
🎁 3 puzzle rendelésekor +10% kedvezmény 🎁

Így fejleszd gyermeked kognitív képességeit, készségeit

A kisgyermekek élete tele van csodával és izgalommal, hiszen ebben a korban napi szinten fedeznek fel, és ismernek meg új dolgokat. De vajon mi zajlik le a kis fejükben mindeközben? Hogyan tanulnak meg ennyi mindent ennyire rövid idő alatt?

A titok a kognitív képességekben rejlik.

Ezt a kifejezést nagyon sokszor halljuk és talán használjuk is, de vajon tudjuk, hogy pontosan mit is takar? Ebben a cikkben megismerkedünk a kognitív képesség valódi jelentésével, illetve tippeket adunk, hogy hogyan fejleszd gyermeked ezen a területen.

Kognitív képességek fejlesztése gyerekeknél

A kognitív képesség jelentése

A kognitív képesség nem egyetlen egy területre korlátozódik, hanem számos különböző, de mégis összefüggő részterületet foglal össze.

Olyan folyamatok összessége, amelyek lehetővé teszik a gyermekek számára a tanulást, a gondolkodást, a megértést és a problémamegoldást. Ezek a képességek felelősek a figyelemért, az emlékezetért, a nyelvhasználatért, a térbeli gondolkodásért, a logikáért és a kreativitásért is.

A gyermekek eltérő ütemben és eltérő módon fejlődnek a különböző területeken. Vannak, akik a nyelvhasználatban jeleskednek, míg mások a térbeli gondolkodásban ügyesebbek. Vannak, akik hamarabb, és vannak, akik később érnek el egy-egy szintet.

Nincs jó vagy rossz módja a fejlődésnek, a lényeg, hogy támogassuk gyermekünket erősségei kibontakoztatásában, és segítsük a kognitív képességek fejlesztésében. Rengeteg olyan tevékenység és játék létezik, ami elősegíti a kognitív fejlődést. Ezekről olvashatsz a következő néhány percben.

Kognitív készségek fejlesztése csecsemőknél

A csecsemők már a születésük pillanatától kezdve folyamatosan tanulnak és fejlődnek. A környezetükkel való érintkezések során pedig hihetetlen mennyiségű információt és tudást gyűjtenek.

Mi szülők is óriási szerepet játszhatunk kisbabánk fejlődésében például különböző tevékenységek és játékok bevonásával. Lentebb bemutatunk pár olyan lehetőséget, amik segítenek a kognitív készségek fejlesztésében csecsemőkorban.

Érzékszervekkel való felfedezés

A csecsemők a világról alkotott képüket elsősorban az érzékszerveiken keresztül alakítják ki. A csecsemőknek különböző ingerekre van szükségük, hogy felfedezhessék az eltérő textúrákat, színeket, hangokat és illatokat.

Adjunk babánknak különböző tapintású és alakú játékokat, például plüssállatokat, készségfejlesztő kockákat, labdákat vagy fajátékokat.

Gyermekünk érzékszerveit nagyszerűen fejleszthetjük olyan egyszerű megoldásokkal is, mint például egy kis kerti időtöltés, ahol a babánk megtapasztalhatja a különböző növények, zöldségek tapintását és illatát.

Mozgás

A mozgás fontos szerepet játszik a csecsemők fejlődésében. Ahogy a babák mozgásukban fejlődnek, új dolgokat tanulnak a környezetükről és magukról.

Nyugodtan adj a babádnak mozgást ösztönző játékokat, például labdákat, csörgőket. Masszírozd kisgyermeked talpát, simogasd a hátát, hogy ellazítsd az izmait, és segítsd a fejlődését.

Beszéd és kommunikáció

A beszéd és a kommunikáció a kognitív fejlődés egyik legfontosabb területe.

Minden nap beszélj a babádhoz, vagy énekelj neki. Fontos, hogy hallja a hangod. Olvass neki mesekönyveket, játszd el a benne szereplő állatokat, utánozd a hangjukat.

Kognitív képességfejlesztés kisgyermekeknél

A kisgyermekek (18 hónapos és 6 éves kor között) rendkívül gyors ütemben fejlődnek, mind fizikailag, mind mentálisan. Ebben az időszakban a kognitív képességek is intenzíven fejlődnek, beleértve a gondolkodást, a tanulást, a memóriát, a nyelvi készségeket és a problémamegoldást is.

Természetesen a szülők ebben az életszakaszban is nagy mértékben segíthetik gyermekük megfelelő fejlődését.

Puzzle

A puzzle darabok helyes összeillesztése fejleszti a gyermekek problémamegoldó képességét és stratégiai gondolkodását. A puzzle darabok fogása, tapintása és helyükre illesztése javítja finommotoros képességeiket, amik később nélkülözhetetlenek az olyan mindennapi tevékenységekben, mint az írás, vagy a cipőfűző bekötése.

Ilyen korban érdemes még egyszerűbb 50-100 darabos puzzle-t választani.

Építőjátékok

Az építőjátékok kiválóak a finommotoros készségek, a tervezési gondolkodás, a problémamegoldás és a térbeli ismeretek fejlesztésére.

Válassz gyermeked korának megfelelő építőjátékokat, és bátorítsd a kreatív építkezést. Nem baj, ha az épített tárgy nem létezik a valóságban, fő a kreativitás és a kézügyesség fejlesztése.

Társasjátékok

A társasjátékok remek szórakozást nyújthatnak kisgyermekednek, miközben fejlesztik a szociális készségeit, a problémamegoldó képességét és a stratégiai gondolkodását.

Ebben a korban a gyermekek még jobban élvezik az egyszerűbb társasjátékokat, ezért érdemes olyan játékokat választani, amik könnyen elsajátíthatóak és játszhatóak.

Jó választás lehet egy memóriajáték, ami nemcsak az emlékezőképességet segít javítani, hanem a koncentrációt is növeli. Az egyszerűbb dobókockás játékok pedig a szerencsén túl a helyes stratégia kiválasztásán is múlnak.

Kognitív képességfejlesztés kisiskolásoknál

Bár ebben a korban már a tanítók is nagyban hozzájárulnak gyermekünk fejlődéséhez, de a kisiskolások kognitív fejlődésében továbbra is fontos a szülői támogatás és segítség.

Így fejleszd gyermeked kognitív képességeit, készségeit

Fából készült kirakók

A fából készült kirakók vidámságot és izgalmat hoznak gyermeked napjaiba, miközben hatékonyan fejlesztik a kognitív képességeket is.

A fa tapintása kellemes élményt nyújt a kicsiknek, miközben felfedezik a kirakó darabjait, és a megfelelő darabokat a megfelelő helyre illesztik. A kirakózás fejleszti a koncentrációt, a türelmet, a logikus gondolkodást és a problémamegoldó képességet is.

A Puzzies állatos fa kirakókban minden egyes puzzle darab más és más alakú, ráadásul minden kirakó különböző állat, növény és virág formákat is tartalmaz.

Így ne lepődj meg, ha szembejön veled egy pillangó 🦋, egy mókus 🐿️, egy bagoly 🦉, vagy éppen egy farkas 🐺 miközben rakjátok a puzzle-t.

A webshopunkban található fa kirakók két méretben kaphatóak. A kisebbek számára tökéletesek a kevesebb darabból álló M-es kirakók, míg a nagyobbak számára izgalmas kihívást jelenthetnek a több darabot tartalmazó, nagyobb (L-es) puzzle-jeink.

Fa kirakóink strapabíróak és környezetbarátak, így hosszú éveken át szórakozást nyújthatnak nemcsak gyermekednek, hanem az egész családnak.

Betűjátékok, szójátékok

A betű- vagy szójátékok, mint például a betűkirakók vagy a szókincsfejlesztő társasjátékok segítenek gyermekednek megismerni az ábécét és a szavakat. Ezek a játékok fejlesztik a nyelvi képességeket és elősegítik az olvasásra való felkészülést.

Számokkal való játék

A számkirakók vagy a dobókockás játékok hozzájárulnak, hogy gyermeked megismerje a számokat és megértse az alapvető matematikai műveleteket, mint például az összeadást vagy a kivonást.

Kreatív időtöltés

A kreatív tevékenységek (például a rajzolás, a festés vagy a gyurmázás) serkentik gyermeked kreativitását és fantáziáját. Ezek a játékok segítenek a finommotoros képességek fejlesztésében, és lehetőséget adnak gyermeked önkifejezésére.

Jupiter fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Mágikus farkas fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Párduc fa puzzle

11 690 Ft

Rinocérosz fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Kutya fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Medve fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Delfin fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Elefánt fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Ezek is érdekelhetnek

Ha kedvet kaptál a puzzle-záshoz...

Jupiter fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Mágikus farkas fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Párduc fa puzzle

11 690 Ft

Rinocérosz fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Kutya fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Medve fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Delfin fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Elefánt fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Jupiter fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Mágikus farkas fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Párduc fa puzzle

11 690 Ft

Rinocérosz fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Kutya fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft

Medve fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Delfin fa puzzle

9 690 Ft15 690 Ft

Elefánt fa puzzle

9 690 Ft11 690 Ft
Kosár